Los 5 proyectos más innovadores de Sónar +D 2017

Los 5 proyectos más innovadores de Sónar +D 2017

Probablement ja coneixes el Sónar, un referent internacional en cultura i música experimental. El que probablement no saps és que el festival de música electrònica també ofereix un spin-off, que esdevé en paral·lel a les festes. Sónar + D és un esdeveniment que busca reinventar la indústria musical amb un seguit d’iniciatives d’avantguarda, art, ciència i tecnologia.

Els mateixos organitzadors afirmen que el Sónar + D és un congrés que busca reflectir les fases del procés creatiu per acostar la relació entre innovació i negoci per mitjà de la tecnologia i creativitat, enfocant-se en nous perfils professionals.

L’edició 2017 es va celebrar a Barcelona entre el 14 i el 17 de juny, al costat del Sónar de Dia i va reunir experts de diverses indústries que van fer del festival un dinamitzador de la cultura digital. Com a Induct respirem innovació, vam seleccionar cinc projectes originals que no pots deixar de conèixer.

1. Words, de Danae Fisher, Milena Roses i Junior González (IED)

Words, desenvolupat per l’Institut Europeu de Disseny (IED) busca donar una segona vida a les paraules creant una experiència digital. A través d’un altaveu en forma de cub, el que va ser dit pels visitants en la instal·lació va ser transformat en projeccions interactives. A més, el material va ser compilat en una composició i llançat posteriorment.

Model del projecte “Words”
Model del projecte “Words”

2. Sonomap

El projecte creat pel grup de visualització científica de Barcelona Supercomputing Centre és el que el seu nom indica: un mapa interactiu creat a partir dels sons de la ciutat que allotja el festival. El més interessant de Sonomap és la manera de barrejar allò virtual, possibilitant que el públic sobrevola Barcelona explorant el seu ritme, amb la realitat, per la instal·lació on es pot apreciar l’actualització de dades sobre els nivells de soroll.

3. Laser Room, per Curiosibot

Com que no és possible cansar-se dels projectes interactius, la tercera posició pertany als valencians de Curiosibot, que han creat Laser Room. Es tracta d’una instal·lació de parets dotades amb sensors que reconeixen el moviment de l’usuari i reaccionen amb raigs làser i imatges visuals que reprodueixen sons, convertint-los en instruments musicals interactius.

Visitant interaccionant amb el “Laser Room”
Visitant interaccionant amb el “Laser Room”

4. Phosphere, per Daito Mabae

Un destacat de SONARPlanta (la col·laboració entre el festival i la Fundació Sorigué) és la instal·lació Phosphere, creada per un dels artistes digitals més aclamats de l’actualitat, Daito Mabae, i el seu estudi Rhizomatiks. En aquest projecte, Mabae juga amb les barreres entre allò físic i digital amb una performance de dansa combinada amb una experiència immersiva, a través de la tecnologia de càlcul òptic. Per això, ha creat un saló robotitzat amb miralls, màquines de fum i 24 projectors de vídeo, fent que el visitant visqui una experiència espacial inèdita, tant en el tema de la dansa contemporània com del llenguatge vídeo mapping. Increïble!

Performance de dansa contemporània en la instal·lació "Phosphere
Performance de dansa contemporània en la instal·lació “Phosphere

5. Entropy, per Dida Markovic

Com hem vist, les experiències immersives van ser l’eix principal d’aquesta edició de Sónar + D, per tant, el lloc més alt del nostre podi no podria ser diferent. Acte inaugural d’aquesta edició, Entropy tracta d’un viatge còsmic a través del temps i espai que porta el visitant a conèixer la història de l’univers des del seu principi fins al seu final definitiu, sense sortir del festival. El projecte va ser concebut per l’astrònoma Dida Markovic, el grup d’artistes digitals AntiVJ i acompanyada en directe per les composicions del grup Dopplereffekt i buscava coordinar àrees diferents a explorar nous mitjans per embolcallar al públic en la narració científica. Sensacional!

L'acte inaugural de la conferència aquest any "Entropy"
L’acte inaugural de la conferència aquest any “Entropy”

Totes les fotos formen part de les galeries fotogràfiques de Sónar + D

¿Vas estar al Sónar + D? Quins projectes et van semblar els més innovadors?

The following two tabs change content below.
Livia Fioretti

Livia Fioretti

Consultora d'Innovació Oberta a Induct SEA, S.L.
Brasileña, formada en Coolhunting, Design and Global Trends por ELISAVA-UPF . He trabajado como planner en Ogilvy & Mather São Paulo y en start-ups. Apasionada por la escritura creativa, el cine y las artes.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*