Són els robots ja un actor clau en la gestió de la salut?

Són els robots ja un actor clau en la gestió de la salut?

– Aquest article ha estat publicat originalment a Redtrespuntocero, en col·laboració amb Amgem –

Moltes de les pel·lícules més taquilleres de la història del cinema es basaven en el paper que un robot tenia en la societat. Així, en pel·lícules com Star Wars, Terminator, Matrix o Black Mirror els robots són els protagonistes en la seva societat.

Creus que un robot pot aportar solucions que aportin beneficis als problemes dels pacients?

Fins fa uns anys era impensable que, en el nostre sistema de salut, robots com els de les pel·lícules tinguessin un paper clau. Només algunes especialitats quirúrgiques ja han adoptat en la seva pràctica professional alguns robots que els concedeixen major fiabilitat i precisió en determinades intervencions. Un bon exemple és el sistema quirúrgic Da Vinci, un robot de cirurgia que permet optimitzar el rang d’acció de la mà humana, reduint el possible tremolor i perfeccionant tots els moviments del cirurgià. A més, també permet comptar amb una visió 3D que facilita la presa de decisions. Aquest robot ja ha estat àmpliament implementat en els principals hospitals de referència a nivell mundial.

Però, són els robots només una eina que permetrà al metge ser més precís? S’estan incorporant els robots a altres disciplines mèdiques?

M’agradaria compartir amb vosaltres algunes iniciatives que estan aportant beneficis al sistema de Salut. Així, alguns hospitals han donat la benvinguda a robots que ajuden no només a preparar fàrmacs neoplàsics, sinó que ajuden a la dispensació dels fàrmacs en l’àmbit hospitalari. Jo he tingut la sort de veure en funcionament els robots de l’Hospital de la Fe de València que recullen els fàrmacs dels pacients al magatzem a l’hospital i els porten a través d’uns carrils i uns muntacàrregues a les habitacions. L’estalvi de costos, la reducció de temps i minimitzar errors són alguns dels avantatges que aporten.

Un altre dels punts en què s’estan incorporant robots és en l’atenció al pacient i els seus familiars. Així en 2 hospitals belgues s’estan desenvolupant importants pilots, tots dos han contractat a 2 unitats de Pepper, un robot hominoide de 1,2 metres per atendre els usuaris de l’hospital en punts crítics del procés assistencial. Aquests robots estan dotats d’intel·ligència artificial i són capaços d’entendre el que els humans els pregunten (en més de 20 idiomes), processar-ho i oferir una resposta a la petició que li fan els pacients. En un dels dos hospitals s’està utilitzant al robot Pepper per filtrar i fer una primera anamnesi del pacient. A l’altre hospital el robot guia als usuaris per les instal·lacions.

Imatge de Pepper
Imatge de Pepper

Al Japó trobem a Riba, desenvolupat per una empresa japonesa. Aquest robot amb una aparença molt amigable és capaç d’assistir a la gent d’edat avançada en tasques diàries com, per exemple, aixecar-los del seu llit i posar-los a la seva cadira de rodes i viceversa, donant als pacients més independència sense necessitat de sol·licitar ajuda en tot moment.

Una altra de les funcionalitats en les que s’està provant als robots és en la formació i educació als pacients. La Universitat Politècnica de València ha desenvolupat l’Andy, el primer robot que pateix diabetis tipus 1, i que té una pantalla on s’informa del seu nivell de glucosa. Internament els seus investigadors l’han programat amb un processador que fa que en funció de determinades circumstàncies el nivell de glucosa d’Andy canviï i no només això, sinó que el comportament d’Andy depèn dels seus nivells de glucosa. Aquest robot està demostrant la seva gran aportació a l’educació dels nens amb diabetis tipus 1.

El robot Andy
El robot Andy

Aquests són alguns exemples reals de com els robots estan arribant a l’àmbit de la salut per aportar solucions innovadores. Molts professionals ho estan incorporant amb estudis clínics per demostrar la seva validesa. No obstant això, el gran debat que s’obre a la comunitat sanitària és si els robots acabaran substituint als professionals sanitaris. ¿Els robots poden prendre decisions més intel·ligents que els humans? En properes entregues veurem com la intel·ligència artificial confereix un coneixement inesgotable als robots, coneixement inabastable per un metge.

 

The following two tabs change content below.
Xavier Olba

Xavier Olba

Consultor en Estrategia Digital i Open Innovation en Salut en Induct SEA, S.L.
Consultor en Estratègia Digital i Open Innovation en Salut. Més de 15 d'anys d'experiència en la gestió de models de negoci en l'àrea de la salut.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*