Aprenentatges en innovació d’aquest curs i nous reptes per al proper

Aprenentatges en innovació d’aquest curs i nous reptes per al proper

Tanquem un nou curs d’innovació a Induct! Ja fa cinc anys que vam començar a treballar en innovació oberta de la mà de l’AQUASSoldeuTarracolabHospital de Sant Joan de Déu… En aquests anys hem treballat amb més de 30 organitzacions, de diferents sectors i tamanys en projectes d’innovació oberta. Totes tenien un element en comú: les ganes de transformar la seva activitat per transformar el món.

En aquest post us voldria fer un repàs dels projectes que hem fet en tot aquest temps, i de quines fites ens fan sentir orgullosos i quins aspectes encara hem de millorar.

Comunitats d'innovació Induct per sector
Comunitats d’innovació Induct per sector

Algunes dades

 • 31 comunitats d’innovació
 • 161 usuaris
 • 8.000 idees

31 comunitats en les quals hem llançat reptes, generat idees, cocreat i tot el que us pogueu imaginar.

10.161 usuaris… que han generat més de 8.000 idees! Però no ens hem conformat només en generar idees, sinó que hem aconseguit desenvolupar 288 projectes.

Hem estat especialment actius els sectors salut i educació. A Induct no podem separar la nostra activitat dels valors que ens mouen, i a on es pot crear millor valor que en els sectors de la salut i de l’educació?

En el cas del sector salut ens hem trobat un camp abonat, on molts equips ja estan implicats en projectes de recerca, i passar a l’àmbit de la innovació ha estat el pas més lògic. Destacar especialment el col·lectiu d’infermeria, ja que la seva proximitat al pacient facilita molt els processos d’empatia i d’identificació d’insights.

Relació d'usuaris i idees a les comunitats Induct
Relació d’usuaris i idees a les comunitats Induct

Pel que fa al sector educatiu, ens trobem en un procés de transformació radical, i han arrencat molts projectes que tenen com objectiu innovar en l’àmbit educatiu com Escola Nova 21 i Espiral. La nostra activitat, molt centrada en la formació professional, ha creat un espai on els alumnes  poden desenvolupar projectes innovadors amb empreses de l’entorn.

En darrer lloc, el sector farma ha estat també especialment actiu, i hem dut a terme 10 projectes d’innovació oberta amb 8 empreses del sector, tots molt diferents: comunitats internes, amb estudiants, amb científics, amb professionals i amb pacients.

En aquest camí hem fet coses molt interessants, però també hem trobat barreres que ens agradaria poder superar.

De què ens sentim orgullosos?

 • Cultura innovadora: en totes les comunitats d’innovació que hem arrencat hem treballat al costat de les organitzacions, amb l’objectiu de fer veure als treballadors i als grups d’interès que la innovació és possible, és necessària i està a l’abast de tots. Fer el canvi de xip del top down al bottom up no sempre ha estat fàcil, però sempre ha aportat valor.
Equip Cavalab
Equip Cavalab
 • Identificació de talent: En tots els casos ens hem trobat amb persones que s’han volcat en el projecte, han dinamitzat els companys, han generat idees i han liderat equips d’intraemprenedors. Moltes vegades, aquest talent queda amagat en el procés d’exploració, i en canvi esclata en processos creatius.
Equip Chiesi / Neostart
Equip Chiesi / Neostart
 • Creació del model d’innovació: en cada cas hem adaptat i implementat el model d’innovació que més encaixa en cada organització: com organitzar-se, definir reptes, generar projectes, mesurar i reconèixer l’èxit… el model depèn de la pròpia organització, de l’equip i de la maduresa organitzativa.
Esdeveniment 1 any Innòbics
Esdeveniment 1 any Innòbics
 • Creació de marca: El valor ha vingut donat tant pels projectes generats com per l’impacte que ha tingut la innovació internament i externament.
Firma del MOU d'Induct amb David Elvira
Firma del MOU d’Induct amb David Elvira

Però encara hem de millorar…

 • Ràtio de projectes amb èxit: No sempre hem aconseguit que els projectes generats acabin amb èxit. Els factors que més hi han incidit són la manca de temps per part dels equips d’intraemprenedors, equips sense els coneixements i habilitats adequats, o la manca de lideratge de la qual tot sovint pateix la innovació en tot tipus d’organització. Hi estem posant remei!
 • Sostenibilitat del sistema d’innovació: és important que l’esforç estigui equilibrat, ja que després del segon o el tercer cicle d’innovació es pot caure en el desànim. És important ajudar a les companyies a integrar la innovació com una funció “normal” dins les organitzacions.
 • Generació de projectes disruptius: segueix sent difícil treure els participants de la zona de confort i que s’atreveixin a generar projectes disruptius. És un dels principals obstacles de la innovació: tots tendim a prendre decisions segures. I la disrupció se’n ressenteix.

Reptes de futur

Per aquest proper curs tenim ganes d’enfrontar més reptes, i més ambiciosos, us cito els més importants:

 • Creació d’una plataforma global d’innovació en el sector salut amb la participació de 40 hospitals i governs de 5 països diferents. En vam parlar en un post anterior.
 • Llançament de projectes a Llatinoamèrica.
 • Llançament de la nova plataforma Induct: l’equip d’Induct Tech està treballant en una nova plataforma Induct, que ens permetrà innovar en serveis i en el nostre model de negoci.

Ara ens toca recuperar forces, i al setembre tornar amb noves idees i més ganes de transformar organitzacions amb la innovació.

T’animes a formar part de la família Induct?

Família Induct
Família Induct

Bones vacances!

The following two tabs change content below.
Joan Ras

Joan Ras

Soci i CEO a Induct SEA, S.L. en Induct SEA, S.L.
Economista i Màster en Economia Aplicada per la UPF. Ha estat consultor d’Estratègia i Operacions durant més de 15 anys, especialment en els sector Ensenyament, Públic, i Salut. Des de principis de 2013, lidera l'oficina a Barcelona del Grup Induct. Professor d’Innovació i Emprenedoria a la UPF.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*