4 tipus d’eines per gestionar la innovació a l’empresa

4 tipus d’eines per gestionar la innovació a l’empresa

Com gestionar una comunitat de centenars de persones participant en la generació d’idees i treballant de forma col·laborativa per al desenvolupament i implementació de projectes d’innovació?

Encara que sembli increïble, algunes de les grans institucions encara gestionen la innovació mitjançant fulls de càlcul, eines ofimàtiques i comunicacions via email. Sembla difícil que això hagi de durar molt de temps.

Tampoc sembla adequada la implantació d’eines ad hoc en local per a la gestió de la innovació oberta: el concepte “open” s’entén molt millor dins de la cultura cloud, i són majoria les plataformes d’innovació basades en el model Software as a Service, és a dir, plataformes estàndard d’innovació que lloguen l’ús a empreses, cobrant generalment llicències per nombre d’usuaris.

Aquestes plataformes permeten crear comunitats virtuals, i també físiques, d’innovació oberta, que cada vegada estan en major ús en les empreses que aposten per la innovació.

Alguns beneficis evidents de posar en marxa comunitats d’innovació oberta per a la gestió de la innovació:

 1. Pol·linització de les idees: es creen converses múltiples en les que tothom pot aportar (en oposició al correu electrònic, que només permet conversa entre el remitent i el receptor, o les reunions de treball, que únicament permeten el desenvolupament d’idees i projectes d’innovació entre un grup tancat de persones, que normalment pensen igual).
 2. Major eficiència i eficàcia en la captura d’idees: obertura de la captura d’idees cap als extrems de l’organització, especialment aquells que es troben més a prop dels problemes i necessitats del client (aportant un valor únic a les iniciatives d’innovació).
 3. Democratització de la innovació: sentiment que tothom pot participar i opinar.
 4. Generació de cultura de la participació, col·laboració, innovació.
 5. Major eficiència de tot el procés d’innovació, mitjançant l’automatització dels processos d’innovació, formularis online d’avaluació d’idees, creació de tasques associades al desenvolupament dels projectes, calendaris, assignació de responsabilitats…
 6. Major eficàcia en el seguiment i rastreig dels projectes d’innovació (portafolis d’innovació).

Hi ha eines tecnològiques que cobreixen el procés d’innovació (parts d’ell o totes les fases) i que et permetran gestionar-lo de forma més eficaç. En base al nivell de maduresa de la innovació a l’empresa, així com dels objectius que et plantegis, en faràs servir unes o altres.

Aquí tens les 4 tipologies d’eines que pots utilitzar, troba la que més s’adapta a les teves necessitats:

1. Portals d’idees:

Cobreixen la fase inicial d’Ideació, i permeten per tant gestionar la informació capturada. El problema d’aquests portals és que no gestionen la resta del procés d’innovació. Aquestes eines són útils per capturar informació d’empleats o clients (per exemple) i realitzar promoció al voltant d’aquesta informació, a través de les xarxes socials, com en el cas de My Starbucks Idea:

Exemple d'una idea a mystarbucksidea compartida a Twitter
Exemple d’una idea a mystarbucksidea compartida a Twitter

2. Xarxes socials, principalment Twitter o Linkedin:

Enfocades principalment al treball col·laboratiu entorn a projectes d’innovació. Per exemple, l’empresa Psion del grup Motorola, du a terme xats a Twitter en els quals comparteix les iniciatives d’innovació de la companyia amb els clients, i en els quals qualsevol pot participar. Al mateix temps, els seus executius expliquen a blocs oberts què està fent l’empresa a nivell d’innovació.

Imatge obtinguda com a resultat de la cerca #openinnovation #psion al Twitter
Imatge obtinguda com a resultat de la cerca #openinnovation #psion al Twitter

3. Xarxes socials corporatives, per a empreses, com la catalana Zyncro o Yammer.

Encara que no són específicament enfocades a la innovació, sí que permeten la col·laboració en equips i poden facilitar la compartició d’idees en obert.

Font: www.zyncro.com
Font: www.zyncro.com

4. Comunitats de gestió de la innovació extrem a extrem:

És la combinació de les anteriors, i segurament l’opció més holística per a la gestió de la innovació en obert, ja que permet:

 • Captura de les idees en obert
 • Col·laboració al voltant de les idees (vots, comentaris)
 • Avaluació de les idees (equip d’avaluadors)
 • Filtratge d’idees
 • Creació d’equips i gestió col·laborativa dels projectes d’innovació (assignació de tasques, calendari, responsabilitats)
 • Generació d’indicadors d’innovació ad hoc
 • Creació de cultura
 • Creació de perfils d’innovació: desenvolupament del currículum dels més innovadors.
Imatge de la nostra comunitat d'innovació Induct Software
Imatge de la nostra comunitat d’innovació Induct Software

Independentment de quina eina s’utilitzi, com puc tenir èxit amb aquestes eines?

 1. Necessitat genuïna: quan convidem persones a comunitats d’innovació oberta, s’està demanant a aquestes persones el seu recurs més escàs: el seu temps. Preocupem-nos de definir una necessitat real, important, i que pugui ser compartida amb les persones a les que convidem, per poder accedir a aquest recurs tan preuat.
 2. Valor: ofereix valor al membre de la comunitat. Què guanyarà per participar en la comunitat? (No estem pensant en premis).
 3. Persones: la innovació passa gràcies a les persones. Ens caldrà un grup de persones ocupades a fer de la comunitat un èxit, així com identificant millores que es puguin dur a terme per fer l’experiència més valuosa per als membres de la comunitat.
 4. Comunicació: comunicar els objectius, i la visió que es té amb la creació de la comunitat és clau per atraure el talent. És tan important com la comunicació d’un nou producte o servei.
 5. Persistència: la innovació i les comunitats requereixen de temps, esforç, i per tant, persistència. La persistència és un valor, i demostra que es creu en el projecte. Així és com es guanya respecte i confiança.

Quin altre tipus d’eines esteu utilitzant per gestionar la innovació?

The following two tabs change content below.
Ignasi Clos

Ignasi Clos

Soci i Director de Projectes d’Innovació Oberta a Induct SEA, S.L.
Graduat en Negocis i Màrqueting internacional. Ha estat consultor d’internacionalització a les oficines als Estats Units d’Acc10 (Nova York i Miami) durant 2 anys, consultor d’Estratègia i Operacions a Deloitte, SL durant 4 anys, i des de 2010 està involucrat al món de la innovació i la emprenedoria, com a consultor per a petits emprenedors, i com a Soci i Director de Projectes d’Innovació Oberta a la oficina a Barcelona del Grup Induct. Professor d’Innovació i Emprenedoria a la UPF.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*