26 lliçons de lideratge del Renaixement a Florència: Cosimo de Medici (part 1)

26 lliçons de lideratge del Renaixement a Florència: Cosimo de Medici (part 1)

El període del Renaixement (1400-1600) va ser un moment de renovació, no només d’una ciutat, sinó d’un país i tota una regió a través de l’art i de les activitats humanístiques, com la pintura, l’escultura, la literatura, la música, l’arquitectura, entre moltes altres.

El cor del Renaixement va ser Florència, una ciutat que va desafiar la “mentalitat de ramat” i que va trobar en la creativitat una manera de defensar-se, i de fer créixer el seu poder polític, cultural, econòmic i social.

De fet, podem dir que aquesta és la història de com els líders florentins van crear un moviment basat en forts ideals, en les arts, en el potencial humà, en la creativitat i en la lleialtat a la seva ciutat d’origen (en temps de “líders mercenaris “), que va canviar la història del món occidental per sempre.

Entre aquests líders i moltes altres personalitats, hi ha dos personatges clau per a la comprensió del context renaixentista: els banquers (que eren molt més que només homes de negocis) com Cosimo de Medici i el seu nét, Lorenzo de Medici, el Magnífic, els amos de Florència al segle XV. A Induct sabem que la innovació té a veure amb observar el passat per poder seguir cap el futur, us presentarem, en tres posts, les lliçons de lideratge inspirades en aprenentatges dels grans mecenes renaixentistes.

Lliçons de Cosimo, “el vell” o “el pare de la nació”:

Lideratge basat en la bondat, la humilitat, el treballar dur, la responsabilitat, la (tensa) gestió de les relacions amb les institucions, i l’interès i la promoció de les humanitats.

Cosimo di Giovanni de Medici va arribar a ser el líder de facto de Florència, gràcies al poder econòmic derivat de les seves activitats bancàries. De fet, el banc Medici va ser un dels més importants de l’època, ja que comptava amb oficines a Roma, Milà, Nàpols, Londres, Bruges…

Va ser també el banc del Vaticà i del papat, el que ens proporciona la primera lliçó de lideratge de la família Medici:

Lliçó # 1: Les relacions són poder i el poder són relacions

Tot i que als Medici no els agradaven tots els Papes amb qui van haver de tractar (de fet, alguns volien apoderar-se de la ciutat de Florència), ells entenien com relacionar-se a fi de guanyar i retenir el negoci amb el Vaticà.

Lliçó # 2: No aspiris a governar, sinó a liderar

Una altra característica important del lideratge de Cosimo Medici és la seva habilitat d’actuar com un líder ocult. Mai es va deixar portar per la necessitat del reconeixement social i tampoc buscava accedir a càrrecs públics, sinó que el seu focus estava en liderar (i defensar) Florència d’acord amb els seus ideals. Per fer-ho, va comprendre que tenir massa poder seria contraproduent (ja que no ho haurien acceptat com el seu líder oficial) i es va mantenir sempre en segon pla.

Retrat de Cosimo Medici per Jacopo Pontormo
Retrat de Cosimo Medici per Jacopo Pontormo

Cosimo ens ve a dir: “Per liderar, no siguis massa incisiu en l’execució del poder”. Cosimo era, de fet, conegut com “el primer entre tots”, tot just un ciutadà més. No vulguis ser el cap, només lidera.

Lliçó # 3: Evita l’enveja cap als altres

Cosimo mai va ser una persona que busqués el reconeixement públic. Creia que l’enveja és creadora de fantasmes imaginaris. Aquesta enveja, aquests fantasmes, creen conflictes innecessaris que destrueixen ciutats, països, i afegim nosaltres, també les organitzacions del segle XXI. Segueix passant avui. Deixa anar l’enveja! Deixa que altres s’emportin el reconeixement. Sigues humil. L’important és l’objectiu.

Lliçó # 4: Els diners no ho són tot. Hi ha d’haver un significat més enllà

Cosimo no gestionava un banc només per guanyar poder econòmic: aquest poder ha de servir per a un propòsit clar. Però quins eren els ideals pels quals Cosimo lluitava? Quin ha de ser de fet el propòsit d’un bon líder? Les següents 4 “lliçons” poden donar-te una idea.

Lliçó # 5: Recorda d’on véns

Principalment, Cosimo lluitava per mantenir la dignitat de Florència, que es trobava a la mira de molts enemics diferents (tant de l’interior d’Itàlia com de l’exterior, com França i Espanya). Ell es va mostrar en tot moment lleial a la ciutat que el va fer qui era. El líder es manté fidel al seu entorn local.

Lliçó # 6: Els diners han de servir per al desenvolupament de la persona, no per mostrar poder

Cosimo tenia un gran interès en aprendre habilitats en camps diferents (principalment en l’àmbit de l’art i de l’arquitectura). És important que un tingui interessos més enllà del poder o el negoci: la ciència, la història, l’art… Cosimo no era una persona que mostrés en públic tot el seu poder. S’ocupava més que se sabés sobre el seu interès per les arts. De fet, la multidisciplinarietat artística va acabar sent una característica comuna en alguns dels grans noms del Renaixement florentí, com Leonardo da Vinci o Michelangelo.

Palau Medici
Palau Medici

Lliçó # 7: L’estudi dels clàssics, de la filosofia i de la història és més important que el negoci

Aquesta idea és, de fet, la llavor del Renaixement: va construir aquest interès per les arts, dins de la família més poderosa de Florència. Un bon líder només pot ser-ho, segons Cosimo, si entén als clàssics, d’on vénen i d’on venim, per seguir avançant en el pensament i desenvolupament humà.

Lliçó # 8: “Retornar a la societat el que li dec”

Cosimo va fer de la seva vida la resposta a una pregunta que es va plantejar a si mateix, i que va transferir a fills i néts: “Com puc tornar a Déu el que li dec?”

Podem reemplaçar la paraula “Déu” per “sort”, “pares”, “família”, o “societat” … Cosimo és la representació de l’esperit renaixentista, ens ensenya que és el nostre deure com a homes i dones deixar un (bon) llegat.

Lliçó # 9: Deixa que la teva vida parli per tu

Finalment, acabarem amb una lliçó final per ajudar-te com a líder a saber com posar totes aquestes lliçons en marxa.

Durant tota la seva vida, fins i tot en l’exili al que van enviar quan el Cardenal al que va ajudar a aconseguir el lloc va ser expulsat pel Consell de Constanza, Cosimo es va mantenir fidel als seus ideals.

Cosimo ens recorda que quan algú ha d’explicar-se massa, pot ser que això vulgui dir que realment no és qui diu ser. Ets un líder no quan tens resultats, ni quan expliques recurrentment als altres totes les teves suposades gestes, sinó quan crees un significat més enllà del negoci, més enllà de les teves ambicions personals, i aconsegueixes que els altres s’impliquin en el mateix. Quan la teva vida parla per tu. Quan no has de explicar-te massa. Cosimo és el líder silenciós per excel·lència.

A la segona part d’aquest post, repassarem les lliçons que ens va deixar el seu nét, Lorenzo de Medici, el Magnífic, i gran referent del Renaixement. Mentrestant, si t’interesses el lideratge innovador i vols aprofundir una mica més en el tema, et convido a que facis una ulla als següents articles:

Fonts de les imatges:

Descubrirlahistoria.es

Flickr

The following two tabs change content below.
Ignasi Clos

Ignasi Clos

Soci i Director de Projectes d’Innovació Oberta a Induct SEA, S.L.
Graduat en Negocis i Màrqueting internacional. Ha estat consultor d’internacionalització a les oficines als Estats Units d’Acc10 (Nova York i Miami) durant 2 anys, consultor d’Estratègia i Operacions a Deloitte, SL durant 4 anys, i des de 2010 està involucrat al món de la innovació i la emprenedoria, com a consultor per a petits emprenedors, i com a Soci i Director de Projectes d’Innovació Oberta a la oficina a Barcelona del Grup Induct. Professor d’Innovació i Emprenedoria a la UPF.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*